Er zijn inleidende besprekingen gaande om te beginnen met het testen van het e-CNY in de speciale administratieve regio Hongkong.

De centrale bank van China en de Hong Kong Monetary Authority, oftewel HKMA, bevinden zich in de voorbereidende stadia van het testen van de digitale yuan voor grensoverschrijdende betalingen – een andere belangrijke ontwikkeling in de uitrol van een digitale valuta van de centrale bank, oftewel CBDC.

In een persbericht dat vrijdag op de website van de HKMA verscheen, gaf chief executive Eddie Yue een update over de lopende werkzaamheden rond grensoverschrijdende betalingen. Hij gaf aan dat HKMA in dialoog is met de People’s Bank of China, of PBoC, om te beginnen met het testen van het e-CNY.

Yue zei:

„De HKMA en het Crypto Cash Institute of People’s Bank of China bespreken het technisch testen van het gebruik van e-CNY, de digitale renminbi die door de PBoC wordt uitgegeven, voor het doen van grensoverschrijdende betalingen, en treffen de bijbehorende technische voorbereidingen“.

Hong Kong en de Chinese toeristen op het vasteland kunnen veel baat hebben bij e-CNY, zei Yue, omdat het dezelfde waarde vertegenwoordigt als contant geld dat al in omloop is. En omdat de yuan al in Hongkong wordt gebruikt, zou een digitaal equivalent een kwestie van gemak zijn.

China blijft in de voorhoede van de CBDC-ontwikkeling, met zijn digitale yuan-piloten die 300 miljoen dollar aan transacties verwerken vanaf begin november. De eerste proefprojecten werden in april in vier grote steden uitgerold alvorens uit te breiden tot negen grootstedelijke gebieden.

Wat Hongkong betreft, heeft de Speciale Administratieve Regio ten minste de afgelopen drie jaar onderzoek gedaan naar potentiële gebruiksmogelijkheden voor CBDC’s. Zoals Yue opmerkte, startte HKMA in 2019 een gezamenlijk onderzoeksproject met de Bank of Thailand om verschillende problemen in verband met grensoverschrijdende betalingen en digitale valuta aan te pakken. Yue zei dat dit project zijn „tweede fase“ is ingegaan, waarin wordt gekeken naar de operabiliteit en schaalbaarheid van grensoverschrijdende CBDC-deelname.

Op de lange termijn, zei Yue dat het doel is om een geïntegreerd grensoverschrijdend betalingsplatform voor de regio te bouwen:

„Op langere termijn hebben we een goede kans om een regionaal grensoverschrijdend betalingsplatform op te bouwen door voort te bouwen op de wereldwijde trend om de samenwerking op het gebied van grensoverschrijdende betalingen te versterken“.

Von admin